2020-09-11 16:36:16• hírek • közlemény

Magyar Lóránd: Ésszerűsíteni kell a sertéspestis miatt hozott rendelkezéseket!

Az afrikai sertéspestis megfékezésére hozott intézkedésekkel kapcsolatban fordult kérdésekkel írásban Nechita-Adrian Oros mezőgazdasági miniszterhez Magyar Lóránd Szatmár megyei parlamenti képviselő, a Képviselőház mezőgazdasági bizottságának a tagja.

 

A sertéspestis-járvány miatt az ország nagy részében, különösen az észak-nyugati régióban már jó ideje tiltott a sertéstelepek számára az állatok mozgatása, szállítása. Emiatt pedig lassan katasztrofálissá válik a helyzet, a sertésfarmok a csőd szélére kerülnek.


Szatmár megyében 15 nagy sertéstelepből 12 karantén alatt áll, és van olyan sertésnevelde is, amely már 100 napja le van zárva annak okán, hogy a környéken a háztáji sertéstartóknál több alkalommal is járványgóc alakult ki. 


Az érvényben levő szabályozás értelmében a sertésfarmok szigorú bio-biztonsági szabályokat kell betartsanak, amelyek jelentős pluszköltséggel járnak. Ellenben a háztáji sertéstartókra ez nem vonatkozik, így hiába költenek a biztonságra egy vagyont a sertéstelepek, ha a kisgazdák óljaiban rendszeresen felüti a fejét az amúgy nagyon fertőző és veszélyes betegség.


„Ilyen körülmények között a nagy farmok befektetése gyakorlatilag hiábavaló, hiába költenek a biztonságra, ha a kistermelők esetében nincsenek járványügyi előírások, amelyeket kötelező lenne betartaniuk” – mondja Magyar Lóránd, aki most kérdések sorával igyekszik tisztázni a helyzetet, illetve sürgetni annak megoldását.


Az RMDSZ parlamenti képviselője választ akar kapni arra, hogy a mezőgazdasági minisztérium mikor oldja fel a sertéstelepeket érintő megszorításokat, melyeket a magánszemélyek gazdaságában kialakult járvány-gócok indokolnak; hogy mikorra várható pontosítás a törvénykezésben, különbséget téve a sertésfarmok és a háztáji gazdaságok között, illetve, hogy mikor történik meg a betegséget hatékonyan terjesztő vaddisznók kiirtása a járvány sújtotta területeken? 


A miniszternek egy hónapon belül írásban kell válaszolnia a feltett kérdésekre.

 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: